Strona Główna Babki Babka marmurkowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Babka marmurkowa Drukuj Email
środa, 20 kwietnia 2011 14:01

Babka marmurkowa

Przepis na klasyczną babkę marmurkową. Babka wychodzi idealna taka, jak oczekiwałam. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu i jest łatwa do przygotowania. Nie ma na co czekać, tylko próbować Wink

Składniki:

  • 300g margaryny lub masła
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Dodatkowo do części kakaowej:

  • 20g kakao
  • 20g cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól.
  2. Kolejno dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).  
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #64 Joanna 2014-05-17 16:44
Super ciacho !! Puszyste , wyrosniete! Baka idealna
Cytować
 
 
0 #63 Agnieszka 2014-05-03 16:07
"BABECZKA" godna polecenia!!! Wyszła idealna, w smaku bardzo dobra!!!
Cytować
 
 
0 #62 KATARZYNA 2014-04-25 08:38
zrobiłam na święta, polałam lukrem cytrynowym dość sowicie i wyszła super smaczna :) mniam...
Cytować
 
 
0 #61 Ania 2014-04-19 22:00
Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach, a oto mój efekt po przyozdobieniu ;)


Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam! :)
Cytować
 
 
0 #60 Ewelina 2014-04-18 07:27
Babeczka właśnie siedzi w piekarniku :) Bardzo łatwa do wykonania, jeśli chodzi o smak, to muszę jeszcze chwilkę poczekać ;)pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #59 Anna 2014-04-12 08:29
właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)
Cytować
 
 
+1 #58 SAGATAGA 2013-11-08 20:22
super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
Cytować
 
 
+2 #57 Joanna 2013-06-13 22:38
Alicjo możesz.
Cytować
 
 
+2 #56 Alicja 2013-06-13 09:44
Jak nie mam foremki do babki to mogę użyć tortownicy?
Cytować
 
 
+2 #55 Marzena 2013-04-23 12:49
Babka wyszła idealna! Jest pyszna!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl