Białkowiec

Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki suchego maku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 125g masła ( lub margaryny)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
  • lukier lub czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
  2. Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
  4. Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Białkowiec Białkowiec