Strona Główna Babki Baranek wielkanocny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Baranek wielkanocny Drukuj Email
sobota, 03 kwietnia 2010 20:37

Baranek wielkanocny

Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka Wink.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Baranek wielkanocny

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #10 Joanna 2014-04-22 20:29
Emko to nie od braku proszku do pieczenia wyszedł Ci zakalec. Ciasto powinno ładnie wyrosnąć również bez proszku. Coś musiało pójść nie tak przy przygotowywaniu ciasta. Może składniki nie miały temperatury pokojowej, albo były za długo mieszane? Na większą formę możesz zwiększyć składniki i wydłużyć czas pieczenia.
Cytować
 
 
0 #9 emka 2014-04-22 11:49
Witam!
No właśnie ja odnośnie proszku do pieczenia. Robiłam baranka w foremce litrowej. Wszystko dałam tak jak w przepisie. Niestety baranek nie wyrósł. A w środku zakalec. Na drugi raz chyba dam ten proszek, samo ciasto jest pyszne. Na większą foremkę może jednak dać więcej składników proporcjonalnie? I dłużej piec?
Cytować
 
 
0 #8 Katarzyna 2014-04-18 09:32
Wykorzystałam ten przepis w ubiegłym roku i bardzo się cieszę, że go sobie zapisałam, bo wyjątkowo się sprawdził. Mam półlitrową formę baranka, która składa się na pół, więc nie mam możliwości włożyć do niej więcej niż 250 ml ciasta. Ale to żaden problem, bo i tak zawsze robię więcej baranków i rozdaję rodzinie (a rośnie ładnie, więc spokojnie wypełnia formę). Przepis na to ciasto jest prosty, szybki i pyszny (musiałam sobie w zeszłym roku upiec baranka po świętach, bo te świąteczne zeszły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować :D).
Bardzo dziękuję!
Cytować
 
 
0 #7 Łukasz 2014-03-30 13:22
Super przepis!
Baranek bardzo smaczny! Polecam!
Cytować
 
 
0 #6 Maja 2013-03-28 22:24
pyszny!!! i wychodzi idealny nawet w foremce o pojemności 1 litra... polecam
Cytować
 
 
+1 #5 Grażyna 2013-03-28 18:09
wyśmienity!!!!! Polecam
Cytować
 
 
+3 #4 Wiola 2012-04-06 16:02
Sprawdziłam i wyszedł super! Polecam przepis! Jednak odradzam wkładanie do nagrzanego pieca;)
Cytować
 
 
+4 #3 Wiola 2012-04-06 09:37
Mam nadzieje że baranek na zdjęciu to ten upieczony przez ciebie ;-)
Piekę i dam znać jak mi wyszło :-)
Cytować
 
 
+2 #2 Joanna 2012-03-25 17:24
Gosiu nie trzeba. Dla pewności sprawdziłam ;-)
Cytować
 
 
+1 #1 gosia 2012-03-25 10:34
a proszku do pieczenia nie dodajemy?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl