Strona Główna Babki Baranek wielkanocny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Baranek wielkanocny Drukuj Email
sobota, 03 kwietnia 2010 20:37

Baranek wielkanocny

Klasyczny przepis na baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego, posypanego cukrem pudrem.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 125g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Ostudzić.
  2. Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  3. Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę.
  4. W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
  6. Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże, ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;))
  7. Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35 min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
  8. Baranka pozostawić w formie, aż ostygnie. Po wyciągnięciu baranka z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było baranka postawić.
  9. Baranka posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z ulotki dołączonej do formy na baranka Wink.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Baranek wielkanocny

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze