Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Chleby bezglutenowe różnią się od klasycznych chlebów smakiem, zapachem i strukturą. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba. Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy.

Piekąc chleb bezglutenowy mamy do dyspozycji wiele różnorodnych mąk bezglutenowych. Najlepiej przetestować różne przepisy, z różnymi mąkami i wybrać te, które są dla nas łatwe do przygotowania i nam smakują.

Piekąc chleb bezglutenowy należy przestrzegać następujących wskazówek:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Przy przygotowaniu chleba bezglutenowego należy bardzo uważać, aby blat i wszystkie używane przybory kuchenne były czyste, aby wykluczyć kontakt z resztkami mąki glutenowej.
  3. Bezglutenowe mąki potrzebują dużo więcej płynu niż mąki glutenowe. Potrzebne jest mniej więcej tyle samo płynu co suchych składników. Dlatego chleb bezglutenowy jest z reguły dużo cięższy i wilgotniejszy niż zwykły. Wilgoć w gotowym chlebie bezglutenowym nie utrzymuje się jednak długo i dlatego chleby bezglutenowe wysychają szybko. Zaleca się, aby upieczony i ostygnięty chleb pokroić na kromki i zamrozić (pozostawiając parę kromek do szybkiego zużycia). Zamrożone kromki najlepiej rozmrażać w tosterze (używanym tylko do chleba bezglutenowego). Odzyskają one wtedy swoją świeżość i chrupkość.
  4. Ciasto drożdżowe na chleb bezglutenowy potrzebuje czasu na wyrastanie. Należy dodać do ciasta trochę cukru, miodu lub melasy, aby drożdże ładnie wyrosły.
  5. Ciasto na chleb bezglutenowy nie trzyma kształtu. Dlatego zawsze musi być pieczone w formie, inaczej upieczemy płaski placek.
  6. Ciasto bezglutenowe jest bardzo klejące. Dlatego formę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem lub posmarować tłuszczem i posypać mąką (koniecznie bezglutenową), aby zapobiec przyklejeniu się chleba do formy.
  7. Chleb bezglutenowy najlepiej piec na grzałce góra- dół. Termoobieg jest raczej niepolecany ze względu na to, że wysusza ciasto.
  8. Tak samo jak przy chlebie glutenowym, chleb bezglutenowy jest upieczony, jeśli pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy odgłos.

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Marta

    Witam.
    Jestem mama karmiąca i mój maluszek na straszna alergie, podejrzewam ,ze na gluten.. czy mogłaby Pani dodać więcej przepisów dla bezglutenowców???? - od jakiegoś czasu robie wszystko na bazie Pani przepisów i mi wychodzi, a kiedyś nic minie wychodziło...

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony