Róże karnawałowe przygotowane według mojego ulubionego przepisu na faworki. Róże są efektowniejsze od faworków. Nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu niż faworkom. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.
Składniki na ok. 25 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%, ale ja używam zawsze spitytusu)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
dowolny dżem lub wiśnie z konfitury
Sposób przygotowania:
Przygotować 3- 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych foremek różnej wielkości. (Moje róże zrobiłam z 4 krążków. Największy krążek wycięłam szklanką, a najmniejszy kieliszkiem).
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3- 5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły.
Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (Róże należy wkładać do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałożyć trochę dżemu lub wiśnię.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
9 miesięcy temu
Moja mamusia św. p. robiła takie różyczki /już w latach 70-tych /, ale piekła w piekarniku.👁️ Były piękne i PRZEPYSZNE. 💖👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kornik·
9 miesięcy temu
F ajne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Franciszek ·
1 lat temu
Wspaniałe,robię często, efektowny wygląd i smak. Super na wieczór karnawałowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
2 lat temu
Robiłam pierwszy raz, wyszły pyszne😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emmm·
5 lat temu
Ja osobiście lubię jak ciasto jest delikatnie złote po usmażeniu. Ale ogólnie pycha. Koleżanka powiedziała mi ostatnio o tych różyczkach :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Ile min smażyć tym oleju????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Do czasu, aż się ładnie zarumienią ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Aha dzięki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
olga·
8 lat temu
:):Podoba mi się ten przepis.Bardzo dobre mi wyszły .Moim bliskim bardzo smakowały róże karnawałowe .Pozdrawiam i polecm ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
matylda·
10 lat temu
Podoba mi się ten przepis. Nareszcie taki, w którym NIE ma proszku do pieczenia. Bo ostatnio jest dodawany do wszystkiego! Nawet to tzw. biszkoptów. Pozdrawiam serdecznie!
Akcja rewelacja...a wzrok teściowej....bezcenne;warto było troszkę pomachać nożykiem. ;-) ;przepis jak zwykle przepyszny a porady...bezcenne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
13 lat temu
Sliczne;i wbrew pozorom nie sa trudne do zrobienia polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irena·
13 lat temu
Drogie dziewczyny,dawniej takich tradycyjnych wypieków uczono nas w szkole na zaj.ZPT.Warto zrobić bo z reguły dobrze wychodzą.Troszkę trudu ,satysfakcja gwarantowana - a to bezcenne.Pozdrawiam !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malgo·
13 lat temu
dziekuje za przepis wyszly badzo dobre .ciao
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
14 lat temu
Piękne te Twoje róże. śmigam do sklepu po składniki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Feeria Smaków·
15 lat temu
Pięknie róże Ci wyszły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
15 lat temu
cudne!!!! ja nie robiłam jeszcze;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
15 lat temu
ach, jakie cudne:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EVE·
15 lat temu
Piękne! Piękne, i jeszcze raz piękne!
a jak muszą smakować :D
muszę zrobić na jakąś karnawalową imprezę :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monica·
15 lat temu
Piękne! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Piękne:)
Tez się do nich przymierzam w tym roku ale nie wiem co z tego wyjdzie:)