Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia pączków i faworków. Smaży się je także w Tłusty Czwartek. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (=300g)
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
Dziękuję za przepis ;) Kruche , delikatne , mój numer jeden . Pozdrawiam serdecznie .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Super przepis!!! Pierwszy raz w życiu robiłam i wyszły bardzo pyszne i kruche. Na pewno wrócę do tego przepisu. Polecam!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
5 lat temu
Są przepyszne , dobry, łatwy i tani przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kate·
5 lat temu
Ile sztuk mniej więcej wychodzi z jednej porcji ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
5 lat temu
Jest info w przepisie, ok 140 sztuk
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martika·
5 lat temu
Trochę przesadzona ilość w przepisie. Robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi ok. 80 sztuk i wałkowałam cienko. Bardzo pyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
5 lat temu
Przepis faktycznie fajny,faworki smaczne. Co do ilości zgadzam się z p.Marika, z podanych proporcji wychodzi 44 szt.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Wszystko zależy od tego jak cienko rozwałkujesz i na jakie kawałki potniesz. Możesz zrobić 40 dużych faworków lub nawet 140 malutkich, mających po 3 cm długości. Jedna uwaga - ciasto nie musi być bite wałkiem. Mój rodzinny przepis wygląda bardzo podobnie, ale ciastem uderza się kilkadziesiat razy o stolnicę, aż się napowietrzy. Dla mnie to wygodniejsze, ale może to kwestia przyzwyczajenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eda·
4 lat temu
Świetny sposób z tym uderzaniem o stolnice. Mnie bolą dłonie od uderzenia wałkiem w ciasto więc wolę ,,walić,, ciastem o stolnice.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Ja wręczam mężowi tłuczek do mięsa i bije ciasto aż miło :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil·
3 lat temu
Wystarczy dodać piwa i nie trzeba uderzać godzinę o stolnicę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kika·
5 lat temu
Tyle wychodzi z połowy porcji. Ciasto powinno być cieniutkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kucharz·
5 lat temu
można ciasto pokroić wedle uznania...na 140, 80, 44 lub mniej i wyjdzie każdemu inaczej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Henryk·
4 lat temu
A ja też z połowy porcji zrobiłem 85
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krzyś·
3 lat temu
a ja czytałem o jednej Pani co z kilograma mąki zrobiła 50 szt i stwierdziłą ,ze przepis do bani.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kika·
5 lat temu
Ok. 85/90 sztuk. Dzisiaj robiłam na szybko z połowy porcji wyszło 48. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agula93·
6 lat temu
Świetny przepis. Robiłam dopiero 2 raz w życiu i ten przepis bardzo mi odpowiada. Prosty, szybki, a faworki wyśmienite :)
Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gość·
6 lat temu
Przetestowałam wiele przepisów na faworki, prawdę mówiąc nigdy nie wyszły idealne, wiec tym razem tez nie spodziewałam się czegoś nadzwyczajnego. Myliłam się, przepis jest prosty, a faworki wspaniałe, trzeba po prostu powoli wszystko dokładnie zrobić tak jak w przepisie. Jeżeli komuś nie wychodzą to coś robi się źle. Przepis jest naprawdę czytelny, i jeżeli takim laikom jak ja wychodzą to powinny się udać wszystkim.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Zgubiłam mój przepis na faworki i długo szukałam czegoś w necie. Tak trafiłam na twój przepis i wyszły idealne ☺ kruche złociste. I całość zajęła ok godziny więc pewnie nie raz do przepisu wrócę. Pozdrawiam i dziękuję (hi)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
9 miesięcy temu
super przepis! 🤩 U mnie byly 2 lyzki bimbru, zamiast smietany byl jogurt nat. (mialam koncowke to bylo okolo 6,5 lyzek) Polecam 🤤🤤🤤🤣🥰🥰robione chyba 1 raz.. 🤪
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
9 miesięcy temu
W przepisie podano 2 szk mąki =300 g a poniżej szkl to 250ml czyli 500 g wychodzi to jak jest
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
1 szklanka ma pojemność 250 ml (mililitrów), a to nie jest 500 g mąki, tylko właśnie 300 gramów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 miesięcy temu
Przed napisaniem komentarza sprawdzałam w Google ile to jest 250ml i podane jest 250g ale zrobię wg przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
9 miesięcy temu
Jak dużo tego oleju? Czy te faworki muszę być zatopione w tym oleju?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Co najmniej 1 litr. Faworki muszą pływać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Pierwszy raz mi takie pyszne faworki wyszly.zapisuje przepis😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka ·
1 lat temu
Zawsze robię faworki z tego przepisu i wychodząc super :) 👌 juz nawet nie szukam innego, bo nie ma potrzeby :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
1 lat temu
Ciasto jako zwykle za rzadkie,, 2szll niby 300gr , później jedna szkl ma 250,, ciasto wyszło jak na naleśniki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dawid·
1 lat temu
Moje faworki wyglądały jak na tych zdjęciach jednak nie były kompletnie kruche, a raczej takie miękkie. Nie wiem czemu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 miesięcy temu
Może były za grubo rozwałkowane. Zawsze robię z tego przepisu i są mega chrupkie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Nie wiem czy to przez to ciasto było bardzo klejące ale dzięki temu gdy je odklejałam ciasto się naciągało i robiło się super cienkie. Wyszły idealnie. Bardzo smaczne i naprawdę chrupiące. Porcja naprawdę ogromna bo około 150 sztuk
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tesia ·
1 lat temu
Właśnie piekę, są mega. Pozdrawiam 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ivona·
1 lat temu
Pieczę właśnie faworki po danym przepisie, ale nie są chrupiące w czym sprawa, bebelkow sporo? :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Pychota! Szybko, łatwo i przyjemnie. Dzięki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
1 lat temu
Dziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dżasta·
1 lat temu
Dziękuję za przepis pychotka pozdrawiam serdecznie