Ciasto cytrynowe z masą budyniowo- galaretkową

Proste, ucierane ciasto cytrynowe, które już jest na Domowych Wypiekach pod nazwą: "Ciasto cytrynowe", w wersji z lukrem cytrynowych (tak jak najbardziej lubią dzieci), tym razem w wersji bardziej eleganckiej i pod rodziców ;). Do ciasta dodałam lekko orzeźwiającą i stabilną masę budyniowo- galaretkową. Galaretka utwardza budyń i nadaje mu owocowego smaku. Na wierzchu jest lekki krem ze śmietanki i serka mascarpone. Do dekoracji użyłam startej, ciemnej czekolady i małych kawałków truskawek.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki (z lekką górką) proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 9 łyżek soku z cytryny (potrzeba 2 duże cytryny)

Masa budyniowo- galaretkowa:

  • 850 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
  • 2 galaretki (dowolne, u mnie malinowe)

Krem z mascarpone:

  • 250 g mascarpone, schłodzonego
  • 350 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • trochę czekolady
  • świeże maliny, truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i startą skórką z dwóch cytryn.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. (Ucierać ok. 10 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę. Masa się najprawdopodobniej zwarzy. Proszę kontynuować). Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo (w 3 porcjach) mąkę z proszkiem i sok z cytryny, miksując krótko tylko do połączenia się składników.

2

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę budyniowo- galaretkową: Do garnka wlać 700 ml mleka i zagotować. W międzyczasie do miseczki przełożyć budynie w proszku oraz resztę (czyli 150 ml) mleka. Wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek.
  4. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę ciągle mieszając. (Powstanie gęsty budyń. Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
  5. Gotową masę ściągnąć z pieca, od razu wsypać galaretki w proszku i mieszać trzepaczką, aż się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
  6. Gorącą masę wylać na ciasto. Szybko wygładzić tylną stroną łyżki i pozostawić do ostygnięcia. Następnie włożyć ciasto do lodówki, aby masa stężała i była zimna.

3

  1. Gdy masa stężeje i będzie zimna, przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder.
  2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić ciasto.
  3. Ciasto można posypać startą czekoladą i owocami/ kawałkami owoców.
  4. Przechowywać w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto cytrynowe z masą budyniowo- galaretkową Ciasto cytrynowe z masą budyniowo- galaretkową