Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto)

Niskowęglowodanowa, czekoladowa babka bez mąki. Łatwa i szybka do przygotowania. Jest mocno czekoladowa, wilgotna, choć kruszy się przy krojeniu (w końcu na samych migdałach) i nie za słodka. Na pierwszych 3 zdjęciach jest babka z czekoladą 70%. Można ją zrobić również z dodatkiem czekolady 85%, ale będzie wtedy bardziej wytrawna w smaku. Dwa ostatnie zdjęcia to babka na czekoladzie 85%, gdzie 30 g zmielonych migdałów zastąpiłam kakao. Najsmaczniejsza w duecie z polewą czekoladową.

Makro ciasta z czekoladą 70% (1 z 15 kawałków): 328 kcal, B: 7,5g, T: 28,5g, W: 8,6g (W netto: 7,2g).

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g masła
  • 140 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
  • 140 g erytrytolu
  • 330 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej lub 300g mąki migdałowej nieodtłuszczonej i 30g kakao)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. W miseczce wymieszać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z erytrytolem ubić na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową. Na końcu dodać migdały z proszkiem i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie i lekko zgęstnieje, polać nią ciasto.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto) Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto)
Tutaj babka mocno czekoladowa, "wytrawna" w smaku na czekoladzie 85% kakao, 300 g zmielonych, blanszowanych migdałów i 30g kakao:
Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto)Babka czekoladowo- migdałowa (low carb, keto)