Ciasto Balladyna

Pyszne ciasto warstwowe na cienkim, kakaowym biszkopcie, przełożonym lekką masą serową, masą krówkową otoczoną herbatnikami i grubą warstwą galaretki z malinami. Bardzo smaczne ciasto, bogate smakowo, dość lekkie i nie przesłodzone. Polecam na święta i inne uroczystości.

To samo ciasto w wersji bez pieczenia znajdziesz tutaj: "Ciasto Balladyna bez pieczenia".

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 20 g kakao
  • 60 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • ok. 100 ml zaparzonej kawy*

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub Quark (20%)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy, opcjonalnie
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (ok. 8 g)
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 700 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • ok. 300- 400 g herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie 2 łyżki wody. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Przygotować kawę na poncz. Ostudzić.
  7. Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
  8. W międzyczasie do miski przełożyć ser, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z połowy pomarańczy. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę.
  9. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy serowej.
  10. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
  11. Jeden blat biszkoptu** włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę masy serowej. Rozłożyć herbatniki. Masę krówkową dobrze wymieszać, aby zrobiła się miękka, łatwiejsza do rozsmarowania. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt nasączyć resztą ponczu. Ciasto wstawić do lodówki.
  12. W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować dwie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 700 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wylać ją na ciasto. (Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na cieście i zalać tężejącą galaretką).
  13. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

**Na dół formy daję odwrócony, górny blat. Dolny blat, odwrócony układam na górze, aby ciasto było równe i nie miało tej przypieczonej warstwy, która mogłaby odchodzić później z galaretką.

Biszkopt z 4 jaj jest cienki, ale da się go przeciąć na dwa blaty. Wyższy biszkopt (np. z 6 jaj) spowoduje, że ciasto będzie za wysokie i nie zmieści się już galaretka w formie. (Brzeg mojej formy ma 6 cm. Próbowałam i naprawdę polecam niski biszkopt. Ciasto jest też wtedy smaczniejsze).

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto Balladyna Ciasto Balladyna Ciasto Balladyna