Talarki marcepanowe

Chrupiące ciasteczka migdałowe przełożone masą migdałową i oblane czekoladą.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zmielonych migdałów ze skórką (lub orzechów laskowych)
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 50 g miodu
  • 60 ml mleka

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 1 łyżeczka oleju

Do dekoracji:

  • całe migdały (najlepiej bez skórki)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę i zmielone migdały. Wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, jajko, cukier i sól. Zagnieść na jednolitą masę najlepiej robotem kuchennym (ale można też ręcznie). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. (Można na noc).
  2. Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać okrągłe kształty foremką. (U mnie o średnicy ok. 5cm). Ciasteczka układać odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 13 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować nadzienie: Do rondelka wlać mleko, dodać miód i zmielone migdały bez skórki. Zagotować mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły i masa zrobiła plastyczna. (Powstanie mało słodka masa marcepanowa).
  5. Na ciasteczko nałożyć trochę nadzienia i rozłożyć je palcami. Przykryć drugim ciasteczkiem i delikatnie docisnąć, aby się skleiły. Tak poskładać wszystkie ciasteczka. (Mnie pozostało trochę nadzienia. Można uformować kulki marcepanowe i obtoczyć w roztopionej czekoladzie).
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Górne ciasteczka zanurzać w roztopionej czekoladzie. Odkładać na blat i od razu na środku ciasteczka ułożyć migdał.
  7. Pozostawić, aż czekolada zastygnie.
  8. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce do ok. 1 tygodnia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35 złożonych ciasteczek

Trudność Trudność: średnia
Talarki marcepanoweTalarki marcepanowe