Ciasto pijana śliwka

Czekoladowe ciasto na biszkopcie z kremem czekoladowym i mnóstwem suszonych śliwek moczonych w alkoholu. Ciasto jest mocno czekoladowe z dużą ilością alkoholu. Pyszne, warstwowe ciasto przeznaczone tylko dla dorosłych.

Dzień wcześniej należy namoczyć śliwki w alkoholu i przygotować ganache do kremu (śmietanka z czekoladą). Również biszkopt można upiec dzień wcześniej i po ostygnięciu przykryć ściereczką lub włożyć do worka.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:

Pijana śliwka:

  • 400 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 250 ml rumu (jasnego lub ciemnego) albo wódki

Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 20 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Krem czekoladowy z mascarpone:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • ok. 200 ml wody
  • 50 ml rumu lub wódki

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 30 g masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki pokroić w drobną kostkę/ kawałki. Przełożyć do słoika, zalać rumem, zakręcić i dobrze wstrząsnąć. Pozostawić w kuchni na ok. 12 godzin lub na noc. (Jeśli jest taka możliwość to co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby śliwki wchłonęły cały alkohol).

2

  1. Czekoladę do kremu czekoladowego z mascarpone posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietankę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (co najmniej 6) lub na noc do lodówki.
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao w misce, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  6. Nasączone śliwki przełożyć na sitko zawieszone nad miską, aby odsączyć z ewentualnego nadmiaru alkoholu. (Jeśli do miski skapnie trochę alkoholu to dodać go do ponczu. U mnie śliwki wchłonęły cały alkohol).
  7. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z rumem.
  8. Przygotować krem czekoladowy z mascarpone: Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone i przesiane 2 łyżki cukru pudru. Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Na końcu dodać śliwki i wymieszać szpatułką, tylko tyle, aby śliwki mniej więcej równomiernie rozłożyły się w kremie.
  9. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Wyłożyć krem czekoladowy ze śliwkami. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
  10. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietankę. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta.
  11. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto pijana śliwka Ciasto pijana śliwka