Pudrowe kosteczki

Jedne z klasycznych, niemieckich ciasteczek zwanych "Traumstücke", czyli dosłownie kawałki marzeń. Według mnie trafna nazwa na te maleńkie, rozpływające się w ustach kosteczki. Ciasteczka są delikatne, kruche, maślane, słodkie, pięknie pachnące wanilią. Malutkie, dosłownie na jeden kęs i wciągające. Trudno poprzestać na jednej, czy dwóch kostkach.

Ciasto na ciasteczka przygotowane jest na samych żółtkach. Polecam od razu przemyśleć jak zużyć niewykorzystane białka. Oto kilka moich propozycji: "Cynamonowe gwiazdki", "Ciasteczka tygryski", "Bezy". Białka można również zamrozić.

Składniki na ok. 80 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 405)
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
  • 150 g masła, zimnego
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Do obtoczenia:

  • ok. 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ręką lub robotem kuchennym. (Należy cierpliwie zagniatać. Po dłuższym zagniataniu składniki się połączą). Ciasto przełożyć na blat i zagnieść rękami na gładkie ciasto.
  2. Ciasto podzielić na 4 części i uformować wałki o średnicy ok. 2 cm. (Ciasto może rozwarstwiać się przy rolowaniu. Wtedy ściskam je rękami i dalej delikatnie roluję). Wałki zawinąć, każdy z osobna, w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2

  1. Schłodzone wałki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić nożem na kawałki o długości 2 cm.
  2. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Rosną niewiele, dlatego można zachować nieduże odstępy).

3

  1. Cukier puder do obtoczenia wsypać do małej miski. Odstawić na bok.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić ciasteczka na krótką chwilę na blasze (są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść), a następnie lekko ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.

4

  1. Chłodne ciasteczka przechowywać w szczelnej puszce do ok. 4 tygodni.
Kuchnia

Kuchnia:

Niemiecka

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 80

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pudrowe kosteczki Pudrowe kosteczki