Ciasteczka tygryski

Kruche, dwukolorowe ciasteczka o pięknym wzorze w paski, z wkomponowanymi kawałkami migdałów. Dość zwyczajne w smaku, maślane, chrupiące ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta kruchego. Bardzo ładnie się prezentują. Do ciasta dodajemy tylko białka. Warto od razu pomyśleć jak wykorzystać żółtka. Tutaj podrzucam kilka propozycji: "Pudrowe kosteczki", "Ciasteczka z maszynki przełożone dżemem", "Kruche ślimaczki", "Crostata z dżemem", "Sernik gotowany z pierniczkami".

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 300 g masła, zimnego
  • 160 g cukru pudru
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej (lub cytrynowej)
  • 425 g mąki pszennej (najlepiej typu 405)
  • 25 g kakao

Dodatkowo:

  • 1 białko do smarowania
  • ok. 70 g migdałów ze skórką

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i zagnieść (najlepiej robotem kuchennym). Dodać 2 białka, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Zagnieść. (Składniki dobrze się nie połączą. Będą się rozwarstwiać, ale na tym etapie nie ma to znaczenia).
  2. Otrzymaną masę podzielić na pół. (Ja ważę całość i dzielę na pół, aby było po równo).
  3. Jedną połowę zagnieść z 225 g mąki na jednolite, gładkie ciasto. Drugą połowę zagnieść z 200 g mąki i 25 g kakao. Oba ciasta osobno zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na noc (na co najmniej 8 godzin).
  4. Na następny dzień każde ciasto z osobna krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na kwadrat o wymiarach 30x 30 cm.
  5. Kwadraty pociąć na paski o szerokości 5 cm.

2

  1. W miseczce rozkłócić białko.
  2. Jasny pasek posmarować białkiem, używając pędzelka. Na nim ułożyć ciemny pasek, delikatnie go docisnąć i posmarować białkiem. Ułożyć kolejny, jasny pasek, lekko docisnąć i posmarować białkiem. Teraz rozłożyć migdały w odstępach, lekko je dociskając do ciasta. Przykryć ciemny paskiem i posmarować białkiem.

3

  1. Postępować tak dalej, układając na przemian jasny i ciemny pasek jeden na drugim i smarując je białkiem. Co trzeci pasek rozłożyć migdały. Ostatniego paska z góry już nie smarować białkiem. Resztę białka zachować na później.

4

  1. Złożone ciasto lekko z góry rozwałkować/ docisnąć wałkiem, aby migdały wcisnęły się w ciasto i warstwy się skleiły. Również boki podociskać delikatnie rękami, aby brzegi się skleiły.
  2. Całe ciasto zawinąć w folię spożywczą, ułożyć na desce i włożyć na 1- 1 ½ godziny do zamrażarki. (Ciasto powinno być po tym czasie stabilne do krojenia, ale nie całkiem zamrożone).
  3. Ciasto wyciągnąć z zamrażarki i odwinąć z folii. Kroić ostrym nożem na plasterki o grubości 1 cm i układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Z góry posmarować białkiem.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, do lekkiego zarumienienia, ok. 15- 18 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Gotowe ciasteczka można przechowywać w puszce (do ok. 6- 8 tygodni).

Uwaga:

  • Proszę zwrócić uwagę, aby warstwy posklejały się ze sobą. Dlatego smarujemy każdy pasek ciasta białkiem, lekko dociskamy kolejny pasek i boki poskładanego ciasta również gładzimy/ sklejamy. Wszystko po to, aby w upieczonym ciastku warstwy nie oddzielały się.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Weihnachtsbäckerei. Die besten Rezepte für Plätzchen, Stollen und mehr".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka tygryski Ciasteczka tygryski