Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami, na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryte kruszonką ze startego ciasta kruchego. Pyszne, lekkie ciasto koniecznie do upieczenia w sezonie śliwkowym.

Ciasto przygotowałam na podstawie przepisu: "Szarlotka z bezą i kruszonką", zamieniając jedynie jabłka na śliwki wymieszane ze skrobią, która ma zatrzymać sok z owoców, aby ciasto kruche nie namokło.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), zimne
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła, schłodzonego

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru, drobnego do wypieków
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)

Nadzienie:

  • 800 g śliwek
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka odstawić na bok w temperaturze pokojowej.
  3. Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  4. ⅓ schłodzonego ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć ponownie do lodówki.
  5. ⅔ ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub 180°C grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski i odstawić na bok.
  7. Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce). Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  8. Do śliwek dodać łyżkę skrobi i wymieszać.
  9. Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki (najlepiej skórką do dołu), a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto z lodówki.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni. (Ciasto studzę, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Ciasto kruche ze śliwkami i bezą