Puszysty sernik na kruchym spodzie

Puszysty, tradycyjny sernik, który można upiec na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Jest delikatny, wysoki, wilgotny i łatwy do przygotowania. Może być z rodzynkami i lekką nutą cytrynową lub pomarańczową.

Sernik ten można upiec również w wersji bezglutenowej. Pod głównych przepisem podaję przepis na ciasto kruche bezglutenowe. Masa serowa i sposób przygotowania pozostaje bez zmian. Proszę tylko upewnić się, że wszystkie użyte produkty są bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 140 g mąki pszennej
  • 70 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła, temperatura pokojowa
  • 7 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 ml mleka (tylko w przypadku użycia zwartego twarogu półtłustego), temperatura pokojowa

Opcjonalnie:

  • skórka starta z cytryny lub pomarańczy
  • ok. 2 garści rodzynek

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru pudru, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  3. Ciasto wykleić na dnie przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową: W miseczce wymieszać skrobię z budyniem w proszku. Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
  5. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. (Wystarczy zmiksować z 1 minutę lub trochę dłużej. Nie trzeba na puch). Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  6. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser i ewentualnie mleko, a następnie wymieszaną skrobię z budyniem. (Teraz można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub rodzynki i wymieszać do połączenia).
  7. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  8. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. (Ilość masy serowej sięga prawie do brzegu tortownicy). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.

2

  1. Sernik można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche bezglutenowe:

  • 160 g mąki bezglutenowej: owsianej, jaglanej lub ryżowej
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Sposób przygotowania j.w.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik na kruchym spodzie Puszysty sernik na kruchym spodzie Puszysty sernik na kruchym spodzie