Bułki z odżywką białkową bez mąki

Bułki białkowe upieczone z dodatkiem odżywki białkowej są bezglutenowe, zgodne z dietą niskowęglowodanową oraz ketogeniczną. Są pyszne, mocno chrupiące z zewnątrz, a ładnie porowate i miękkie w środku.

Makro 1 bułki: 374 kcal, B: 28g, T: 26g, W: 4,6g (węglowodany netto: 0,5g).

Składniki na 4 duże bułki:

  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 100 g odżywki białkowej do wypieków, o smaku naturalnym
  • 30 g siemienia lnianego, brązowego lub złotego
  • 30 g ziaren słonecznika (lub mieszanki słonecznika i pestek z dyni)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ⅓ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać odżywkę białkową, siemię lniane, ziarna słonecznika, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
  2. W drugiej misce utrzeć masło mikserem ręcznym na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać w odstępach po jednym jajku. (Jeśli masa się zwarzy, nic nie szkodzi). Następnie dodać twaróg i zmiksować krótko, do połączenia się składników.
  3. Dodać suche składniki z pierwszej miski i zmiksować do połączenia.
  4. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na blachę nałożyć łyżką 4 porcje ciasta. (Ciasto jest klejące).

2

  1. Ręce opłukać wodą. Po kolei, każdą porcję ciasta brać do ręki i formować kulę. Ułożyć z powrotem na papierze i lekko spłaszczyć.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią.
  2. Wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Zmieniony przepis z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bułki z odżywką białkową bez mąki Bułki z odżywką białkową bez mąki Bułki z odżywką białkową bez mąki