Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką

Szarlotka na bezglutenowym cieście, z pyszną warstwą prażonych jabłek z cynamonem, piankową warstwą bezową i chrupiącą kruszonką na górze. Moja 11-letnia córcia piecze ją sama, z pomocą drugiej 5- cio letniej córci i tylko pod moim okiem ;). Polecam bezglutenowcom, bo jest mega smaczna. Zjadamy naraz połowę, jeszcze lekko ciepłą.

Składniki na tortownicę 26cm:

Ciasto kruche:

  • 6 g zmielonego siemienia lnianego
  • 30 ml wrzątku
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 30 g mąki gryczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1,5 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Siemię lniane przełożyć do filiżanki i zalać 30ml wrzątku. Przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 5 minut. Następnie ściągnąć talerzyk i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Do miski wsypać mąki, dodać cukier, jajko, pokrojone na małe kawałki zimne masło i namoczone siemię lniane. Zagnieść na jednolitą masę.
  4. Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z każdej części uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i każdą zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć. (Mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy musi odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Mniejszą część ciasta (⅓ ciasta) przełożyć z lodówki do zamrażarki. Większą część ciasta (⅔ ciasta) wyciągnąć z lodówki i wylepić dno przygotowanej formy.
  7. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
  8. Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać skrobię i zmiksować chwilę do połączenia.
  9. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Zaraz po upieczeniu pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką

Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką