Gofry bezglutenowe

Lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe. Pyszne, proste, złociste gofry przygotowane na mąkach bezglutenowych. Mogą być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera małą ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej cukru.

Składniki na ok. 6 sztuk:

Ciasto:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 130 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 40 g oleju kokosowego lub masła
  • 250 ml mleka lub wody
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • trochę masła lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy (lub masło) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać obie mąki i skrobią, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do suchych składników w misce dodać żółtka, mleko (lub wodę) i roztopiony tłuszcz. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  5. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
  6. Podawać od razu na ciepło z ulubionym dodatkiem np. bitą śmietaną, owocami i syropem klonowym.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe