Sernik malinowy na zimno

Malinowy sernik z serduszkami. Pyszny, lekki, orzeźwiający, mocno malinowy i nie za słodki. Można go robić przez cały rok. Poza sezonem malinowym, można wykorzystać maliny mrożone. Udekorowany jest serduszkami z musu malinowego. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki, Babci, Dziadka i nie tylko.

Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych)

Malinowa masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 750 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Śmietankowa masa serowa:

  • 250 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 40 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Mus malinowy:

  • 100 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • ⅔ łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przeznaczone do malinowej masy serowej, jeśli są mrożone, wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Przygotować malinową masę serową: Żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
  4. Maliny (jeśli były mrożone to razem z sokiem, który puściły) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odmierzyć 500 g musu malinowego.
  5. Do miski przełożyć twaróg, mus malinowy, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć. (U mnie ok. 15 minut).
  7. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby stężała.
  8. Żelatynę przeznaczoną do musu malinowego (⅔ łyżeczki) przełożyć do małego garnuszka, dodać 1 łyżkę zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Żelatynę przeznaczoną do śmietankowej masy serowej (1,5 łyżeczki) przełożyć do drugiego małego garnuszka, dodać 2 łyżki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  9. Przygotować mus malinowy: Do rondelka włożyć maliny (w przypadku mrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) i zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  10. Napęczniałą żelatynę (⅔ łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie łyżką, dodać mus malinowy. Odstawić na bok.
  11. Przygotować śmietankową masę serową: Do miski przełożyć twaróg i cukier puder. Zmiksować na gładką masę.
  12. Napęczniałą żelatynę (1,5 łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Osobno ubić śmietanę na sztywno i od razu wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wyłożyć na warstwę malinową. Formę z ciastem pozostawić na blacie.
  13. Mus malinowy przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę. Na masie śmietankowej zrobić kropki z musu w odstępach. Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę, lekko zanurzony w masie serowej, przeciągnąć przez środek kropek, robiąc najpierw jeden okrąg, po zewnętrznych kropkach, a potem po wewnętrznych, aby utworzyły się serduszka.
  14. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężał.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik malinowy na zimno Sernik malinowy na zimno Sernik malinowy na zimno