Choinki z brownie

Świąteczne, czekoladowe choinki brownie. Brownie pokrojone w trójkąty, udekorowane lukrem i kolorowymi posypkami. Ucieszą szczególnie dzieci. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Jeśli nie chcecie używać barwnika spożywczego, możecie udekorować ciasto białym lukrem lub roztopioną czekoladą. Przepis również w wersji bezglutenowej.

Składniki na 8 choinek:

Brownie:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 15 g kakao
  • 60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki gryczanej lub jaglanej)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 1,5 łyżki wrzątku
  • zielony barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki cukrowe
  • grube słomki do napojów

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z kakao.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny).
  7. Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Chłodne ciasto pokroić na 8 części.
  9. Słomkę przeciąć wszerz na pół lub 3 części. W każdy trójkąt od podstawy wsunąć głęboko kawałek słomki. (Słomka jest raczej do ozdoby niż do trzymania. W zależności od tego jak uda nam się wsunąć słomkę, kawałki są mniej lub bardziej stabilne).
  10. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder przełożyć do miseczki. Dodać najpierw 1 łyżkę wrzątku i utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli wody. (U mnie jeszcze pół łyżki). Do gotowego lukru dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać, do otrzymania jednolitego koloru.
  11. Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę.
  12. Dekorować po kolei trójkąty najpierw lukrem, a następnie posypać posypką. (Posypką posypywać od razu zanim lukier jest płynny).
  13. Pozostawić do zastygnięcia lukru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Choinki z brownie Choinki z brownie