Ciasto czekoladowe z orzechami

Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 90 g masła
  • 320 g cukru
  • 70 g kakao
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 120 ml wody
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g orzechów pekan lub włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
  3. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
  4. Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
  7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto czekoladowe z orzechami Ciasto czekoladowe z orzechami