Myszki bezowe

Słodkie małe bezy w kształcie myszek. Są proste do przygotowania, a dzieciakom sprawią dużo radości.

Składniki na ok. 45 sztuk:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • parę kostek czekolady
  • migdały w płatkach
  • żelki w kształcie długich pasków/ taśm (u mnie tęczowe)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z dużą, okrągłą końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy w kształcie łezek na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Do bez powtykać migdały w płatkach, robiąc uszy.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 90 min., aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę dwie blachy równocześnie w termoobiegu). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
  2. Żelki pociąć na cienkie paski. (Tęczową taśmę pocięłam wzdłuż kolorów). Z tyłu myszki zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków i włożyć pasek z żelki.

2

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Każdej myszce zrobić oczy i nos.
  2. Żelki pociąć na krótkie i jak najcieńsze paseczki. Zrobić wąsy, przykładając je do jeszcze niezastygniętej czekolady na nosie. Myszki pozostawić, aż czekolada zastygnie.

Smacznego.

Myszki bezowe

Myszki bezowe

Myszki bezowe

Powiązane przepisy