Bezy z czekoladą

11 Komentarzy
Bezy z czekoladą

Bezy z czekoladą

to pyszna wariacja klasycznych bez, w których delikatna, słodka beza łączy się z roztopioną czekoladą, tworząc apetyczny czekoladowy zawijas. Nakładane łyżką, mają niepowtarzalny, rustykalny wygląd i wyjątkowy urok. Każda beza jest inna – apetyczna, chrupiąca z zewnątrz i dobrze wysuszona w środku.

Składniki na ok. 11- 12 sztuk:

  • 3 białka (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier - po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. W międzyczasie połamać czekoladę na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
  3. Gdy masa stanie się gęsta, lśniąca i cukier nie będzie już wyczuwalny, polać białka chłodną, ale wciąż płynną czekoladą.

2

  1. Delikatnie, przy pomocy szpatułki lub łyżki, zrobić dosłownie kilka ruchów mieszających, aby powstał marmurkowy wzór. Nie mieszać zbyt długo - wystarczą 3- 4 delikatne ruchy, ponieważ czekolada będzie się jeszcze łączyć z bezą podczas nakładania jej łyżką na blachę.
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę nabierać łyżką i nakładać na blachę, pozostawiając odstępy między bezami.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 110°C (z termoobiegiem) przez ok. 2 godzin, aż bezy będą dobrze wysuszone.
  2. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (lub pozostawić w zamkniętym piekarniku przez noc do wystudzenia).
  3. Przechowywać w szczelnej puszce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 11- 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy z czekoladą Bezy z czekoladą Bezy z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Mnie wyszły bardzo kruche i słodkie, ładnie się wysuszyły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 9 lat temu
    Zrobiłam wyszło mi 11 super bardzo smaczne ale strasznie kruche ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    zrobiłam wg przepisu.wyszły placki :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Ile mniej więcej bez wychodzi z tego przepisu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Zależy jakie duże bezy zrobisz. Mnie wyszło raz 11, innym razem 12 sztuk i zmieściłam je na jednej blasze (popatrz na zdjęcie etapowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 11 lat temu
    Pyszne , ale czy nie za słodkie ?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 lat temu
    Zrobiłem wczoraj. Super fajne. Bardzo słodka, bardzo duża przyjemność:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Pyszne oby więcej takich przepisów :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Pychota sama robiłam w Niedzielę według tego przepisu :-) Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 11 lat temu
    Z czekoladą mówisz...? To dopiero musi być rozpusta... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    mniam, w sobotę piekę ;-)